Skip to content

FIRST AND SECOND DEGREE STUDIES

Ss. Cyril and Methodius University

Institute for Macedonian Literature

Call us

+389 02 3220 309

40 ГОДИНИ ИНСТИТУТ ЗА МАКЕДОНСКА ЛИТЕРАТУРА​

The Institute for Macedonian Literature at “Ss. Cyril and Methodius University” in Skopje is marking the 40th anniversary since its foundation and 100 years since the birth of Blaže Koneski. For this occasion, an international conference, organized by the Institute, will be held under the following title Macedonian Literary Archive: From Manuscript to Digital Culture on 29 and 30 June 2021 (Tuesday and Wednesday) in an open area in Skopje and online, in accordance with the situation with the Covid-19 pandemic.

Институтот за македонска литература организира собири, конференции, дебати, промоции на изданија и други настани поврзани со дејноста (научна и високообразовна) во областа на историјата и теоријата на македонската литература и култура, современите книжевни и културни процеси и нивните врски и влијанија со другите литератури и култури.

Zbornik Mk-Sr. roman Predna
Зборници

МАКЕДОНСКИОТ И СРПСКИОТ РОМАН НА ПРЕМИНОТ ВО НОВИОТ МИЛЕНИУМ (СПОРЕДБЕНИ АСПЕКТИ)

Зборник на трудови од меѓународната работилница „Mакедонскиот и српскиот роман на преминот во новиот милениум (споредбени аспекти)“, Институт за македонска литература во соработка со Институтот

Повеќе
Jasmina-Magicen realizam 2020 Predna
Научни книги

МАГИЧЕН РЕАЛИЗАМ: НОВА ОБЈЕКТИВИЗАЦИЈА НА СТВАРНОСТА од Јасмина Мојсиева-Гушева

Институт за македонска литература, Скопје, 2020Димензии 25 смБрој на страници 191ISBN 978-608-4744-22-1Цена 300,00 ден.  „Во своето најново дело Магичен реализам: нова објективизација на стварноста еминентната

Повеќе
Darin Predna 2020
Научни книги

АНТИЧКАТА ЛИТЕРАТУРА ВО МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРНА СРЕДИНА (Културно-општествени и преводни аспекти) од Дарин Ангеловски

Институт за македонска литература, Скопје, 2020Димензии 26смБрој на страници 342ISBN 978-608-4744-21-4Цена 300,00 ден. Книгата Античката литература во македонската културна средина (културно-општествени и преводни аспекти) од

Повеќе

ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА

Lorem ipsum dolor sit ametconse ctetur adipisicing elit, sed do eiusmodtempor incididunt labore.

Студентски сервиси iKnow

Системот iKnow во почетната фаза е достапен за студентите и вработените на универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје.

ВОДИЧ ЗА СТУДИИ

Lorem ipsum dolor sit ametconse cteturadip isicing elit, sed do eiusmodtempor. Lorem ipsum dolor sit ametconse cteturadip isicing elit, sed do eiusmodtempor.

0 +
Студенти
0 +
Проекти
0 +
Изданија
0 +
Активности
korica-spektar-76_predna[1]

СПЕКТАР

Меѓународно македонистичко списание

korica Kontekst 22 Predna

КОНТЕКСТ

Mеѓународно научно списание за компаративна книжевност и интердисциплинарни културолошки истражувања

ФИЛОЛOШКИ СТУДИИ

„Да бидеме единствени, да не ги следиме другите, невозможното да го направиме возможно!”

Институт за македонска литература
logo3-hires-sh

Дигитална библиотека

Дигитализирани 26 зборници на научни трудови