Skip to content

СТУДИИ ОД ВТОР И ТРЕТ ЦИКЛУС

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

Институт за македонска литература

Вaжни информации за

ИНСТИТУТОТ ЗА МАКЕДОНСКА ЛИТЕРАТУРА E ЧЛЕН НА ЕВРОПСКАТА КУЛТУРНА РУТА ПРИ СОВЕТОТ НА ЕВРОПА​

Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје на 1 декември 2023 година стана член на асоцијацијата Cultural Route of the Council of Europe: Cyril and Methodius Route / Европската културна рута на св. Кирил и Методиј при Советот на Европа

https://www.cyril-methodius.cz/

Институтот за македонска литература организира собири, конференции, дебати, промоции на изданија и други настани поврзани со дејноста (научна и високообразовна) во областа на историјата и теоријата на македонската литература и култура, современите книжевни и културни процеси и нивните врски и влијанија со другите литератури и култури.

korica-spektar-76_predna[1]

СПЕКТАР

Меѓународно македонистичко списание

korica Kontekst 22 Predna

КОНТЕКСТ

Mеѓународно научно списание за компаративна книжевност и интердисциплинарни културолошки истражувања

ФИЛОЛOШКИ СТУДИИ

0 +
Студенти
0 +
Проекти
0 +
Изданија
0 +
Активности
Зборници

ПИСМЕНОТО И КНИЖЕВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ВО СКОПЈЕ И СКОПСКО

Институт за македонска литература, Скопје, 2022Димензии 24смБрој на страници 194ISBN 978-608-4744-33-7Цена 300,00 ден. Зборник на трудови Писменото и книжевното културно наследство во Скопје и Скопско

Повеќе
Зборници

МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНА АРХИВА: ОД РАКОПИС ДО ДИГИТАЛНА КУЛТУРА

Институт за македонска литература, Скопје, 2022Димензии 24смБрој на страници 397ISBN 978-608-4744-32-0Цена 300,00 ден. Зборникот на трудови Македонска книжевна архива: од ракопис до дигитална култура е

Повеќе
Научни книги

СПОДЕЛЕНА АНТИКА (Студии и есеи за класичната култура и античката литература) од Дарин Ангеловски

Институт за македонска литература, Скопје, 2023Димензии 21 смБрој на страници 189ISBN 978-608-4744-36-8Цена 300,00 ден. Сите прилози во збирката Споделена антика од Дарин Ангеловски несомнено и

Повеќе
Научни книги

ТАЖАЧКИ ПЕСНИ ОД СКОПСКИОТ ЗЕМЈОТРЕС ВО 1963 г. (од архивските материјали на Васил Хаџиманов) од Ана Мартиноска и Жарко Иванов

Институт за македонска литература, Скопје, 2023Димензии 24 смБрој на страници 288ISBN 978-608-4744-38-2Цена 500,00 ден. Книгата Тажачки песни од скопскиот земјотрес во 1963 г. (од архивските

Повеќе
Научни книги

КУЛТУРОЛОШКИТЕ ИМПЛИКАЦИИ ВО ТВОРЕШТВОТО И АКТИВИЗМОТ НА ЕЛИФ ШАФАК од Марина Цветаноска

Институт за македонска литература, Скопје, 2023Димензии 21 смБрој на страници 124ISBN 978-608-4744-39-9Цена 300,00 ден. Предмет на истражување во книгата Културолошките импликации во творештвото и активизмот

Повеќе
logo3-hires-sh

Дигитална библиотека

Дигитализирани 26 зборници на научни трудови

ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА

Lorem ipsum dolor sit ametconse ctetur adipisicing elit, sed do eiusmodtempor incididunt labore.

Студентски сервиси iKnow

Системот iKnow во почетната фаза е достапен за студентите и вработените на универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје.

ВОДИЧ ЗА СТУДИИ

Lorem ipsum dolor sit ametconse cteturadip isicing elit, sed do eiusmodtempor. Lorem ipsum dolor sit ametconse cteturadip isicing elit, sed do eiusmodtempor.

„Да бидеме единствени, да не ги следиме другите, невозможното да го направиме возможно!”

Институт за македонска литература